Love and Math

Har just läst klart en bok som stundtals varit så bra att jag hyperventilerat och behövt hålla hårt i något stabilt för att mitt huvud svävat iväg och jag varit rädd att sväva iväg med det. 

#same

Boken heter ”Love and Math” och är skriven av (prof.) Edward Frenkel. (a.k.a. mathbae) Om du hatade matte i skolan är detta boken för dig. För på riktigt, vem tycker att Euklides är spännande och revolutionerande över 2000 år senare? hint: ingen. 

Boken är alltså skriven för de som hatade matte i skolan. Hata är väl att ta i för min del men det var aldrig mitt favoritämne. Det var aldrig någon som betonade hur kreativt matematik (och fysik för den delen) kan vara som ämne. Jag älskade fysik under hela grundskolan men det ändrades på gymnasiet. Gymnasiefysiken var stel, gammalmodig och oerhört tråkig. Det samma gällde matten. Sättet vi lär ut matematik på i skolan är föråldrat och själva matematiken är  uråldrig. Detta vill Frenkel ändra på och i sin bok där han varvar berättelser från sin egen uppväxt i Sovjet med modern matematik inspirerar han en ny generation matematiker. Ingen mer stel Euklid-geometri här. 

Enter Riemann surfaces

van Gogh råkar vara min favoritkonstnär

Om ni frågar författaren själv skulle han troligtvis säga att matematik är konst. (Men vem är jag att lägga ord i munnen på andra?) Om ni frågar mig är matematik ett språk. Ett universellt språk med universella sanningar. Don’t you just love it när saker och ting faktiskt är svartvitt!? ? Inget språk är kul innan du lärt dig att använda det. Hur kul är det att sitta och traggla glosor liksom? Men att ragga upp snygga spanjorer i Barcelona? Sign me up. Detsamma gäller matte. Att lära sig trigonomins grunder är som att traggla glosor men att avläsa en sinusfunktion och inse att du hittat en helt ny planet är lika gött som att ragga upp snygga spanjorer. Om inte bättre. Exoplaneter över dudes, alla dagar i veckan. Sorry not sorry.

En fråga från mig till er: Har vi människor skapat matematik eller är det något vi upptäcker? Vad säger ni?

All y’all just nu

Denna bok har gett mig enormt mycket pepp och inspiration samtidigt som den pekat mig i spännande riktningar. Jag skulle rekommendera den till vem som helst som är nyfiken på något nytt, känner sig lite fast, lost eller ”bara” törstar efter information (like yours truly)

Fick förresten idag höra (från fysiker #2) att det verkar som jag verkligen hittat hem i fysiken och att det kommer gå bra för mig. Kan inte ens börja beskriva hur glad jag blir av att få höra det. Det tog mig åtta år att hitta tillbaka till mitt livs kärlek och nu kommer jag aldrig släppa henne. Love and Physics ?

men jag kanske vänstrar lite med matte ibland
Luvan

Bitch, I might believe

6 svar till “Love and Math“

  1. (assssssssså, first, den där klänningen!? AMAZ) funderar seriöst på att läsa den där boken ändå. känner att jag kanske kan ha nytta av den i mitt liv? vem vet liksom?

    1. Tack! Tror den finns kvar! ? (Black milk clothing)
      Jag är ju rätt partisk eftersom jag gillar matte, hehe, men jag tyckte den var riktigt bra! Svår att lägga ifrån sig. Tycker alla borde läsa den 😉

  2. Allmän litteratur för mattelärare?

  3. Finns den på bibblan eller lånar luvan ut??

    1. Bibliotek Luvan got u covered ??

Lämna ett svar